Wat u moet weten over waterdichte stoffen voordat u een regenjas koopt

Zolang er regen is, proberen de mensen het te vermijden. In onze lange relatie met de neerslag hebben we inventieve manieren bedacht om onszelf droog te houden (zie: de paraplu, een apparaat dat enkele millennia teruggaat) en er bestaat nu een zee van waterbestendige stoffen om het spul op afstand te houden. Het is geëvolueerd van visolie en blubber (voedsel als mode!) naar rubberen jassen naar futuristische drie lagen techniek – elk van hen heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer je je volgende bovenkleding overweegt, is dit wat je moet weten.

Bekijk op www.thelittlegreenbag.nl/kleding/regenjassen/dames/ de nieuwste regenjassen voor dames.

Gewassen en geoliede stoffen

Waxed fabrics kwam voor het eerst op het gladde toneel toen Europese zeilers ontdekten dat natte zeilen beter presteerden dan droge zeilen. Het aanbrengen van visolie (en uiteindelijk lijnolie) op het zeildoek resulteerde in zeilen die even efficiënt waren, maar beduidend lichter dan in water gedrenkte zeilen. Toen de zeilen begonnen te slijten, werd het doek opnieuw gebruikt als waterdichte kleding. Tegenwoordig worden gewaxte katoenen stoffen meestal gemaakt van paraffine, siliconen, bijenwas of oliën op basis van soja.

Voordelen

  • Langdurig. Met het juiste onderhoud gaan gewaxte katoenen stoffen al jaren en zelfs decennia mee.
  • Beter met de leeftijd. Gewassen katoenen stoffen ontwikkelen een zeer gewenst patina, niet anders dan die van een goed verbleekte indigo-geverfde blauwe jeans, terwijl synthetische technische stoffen hun kleur behouden en alleen maar afbreken.
  • Gemakkelijk te repareren. Omdat gewaxte stoffen voor het grootste deel met natuurlijke materialen zijn gemaakt, zijn ze gemakkelijker te repareren en verlengen ze de levensduur van het product. Synthetische materialen en eigen materialen zijn moeilijker te repareren als ze eenmaal beschadigd zijn, waardoor een product minder lang meegaat.

Nadelen

  • Zwaar. Hoewel zeilers een geolied zeil lichter vonden dan in water gedrenkte zeilen, is oliedoek merkbaar zwaarder dan hun tech-forward tegenhangers en is het een grote reden waarom je niet meer buitensporters ziet die ze dragen.
  • Niet zo waterdicht als andere materialen. Zo nuttig als gewaxte stoffen in de regen kunnen zijn, is technologisch gezien een lange weg afgelegd en heeft het de originele waterdichte stof ver overtroffen.

Lees ook: 5 Veelgestelde vragen over Escape Rooms

Misschien vind je dit ook interessant