Voor- en nadelen van het werken in een bedrijfsdierenkliniek

Een bedrijfsdierenkliniek is een praktijk die eigendom is van en geëxploiteerd wordt door een bedrijf. Dit is een ander bedrijfsmodel dan de traditionele privépraktijk, waar een kliniek eigendom is van en geëxploiteerd wordt door een individuele dierenarts – zoals dierenarts Purmerend – of een kleine groep dierenartsen. Het aantal bedrijfspraktijken is de afgelopen jaren gestaag toegenomen en dit soort praktijken is vrij gangbaar geworden in de veterinaire sector.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het werk van bedrijfsdierenartsen ten opzichte van de traditionele privépraktijk:

Voordelen van de bedrijfsdierenartsenpraktijk

Het bedrijfsmanagement wordt volledig verzorgd door het hoofdkantoor: Dierenartsen in de bedrijfspraktijk hoeven hun aandacht niet af te leiden van de behandeling van patiënten om zich bezig te houden met personeelskwesties, het inhuren van nieuwe technici, het runnen van de salarisadministratie en andere tijdrovende zaken. Dit stelt hen in staat om hun tijd uitsluitend te richten op het verlenen van patiëntenzorg en het elimineert een grote bron van stress.

Overdraagbaarheid: Bedrijfsklinieken kunnen een groot aantal klinieken hebben in een groot geografisch gebied. Dit kan het gemakkelijk maken om naar een andere regio over te stappen als een dierenarts dat wenst. Het stelt hen ook in staat om in een vertrouwde klinische omgeving te stappen die erg lijkt op de omgeving waaraan ze gewend zijn.

Regelmatige werkschema’s: Bedrijfsdierenartsen hebben de neiging om vrij gestandaardiseerde schema’s te werken, met minder overuren dan wat typisch is voor een dierenarts in een privépraktijk (vooral in vergelijking met de lange uren die vaak worden verlangd van een praktijkhouder). Zakelijke klinieken houden vaak hulpdierenartsen stand-by om in te vullen als ze een afwezige dierenarts hebben, of ze zijn in staat om een dierenarts uit een andere lokale bedrijfskliniek te halen om hulp te bieden.

Nadelen van de bedrijfsdierenartsenpraktijk

Je kunt niet in de praktijk kopen als eigenaar: Dierenartsen die voor bedrijfsklinieken werken hebben niet de optie om in eigendom te kopen zoals in de privépraktijk. Een bedrijfsdokter die op zoek is naar een eigendomsdeelneming zou de kliniek moeten verlaten en een eigen praktijk moeten beginnen (of kopen).

Beperkte beslissingsbevoegdheid: Bedrijfsartsen moeten verschillende procedures en “best practices” volgen met betrekking tot prijsstelling en behandelingsmogelijkheden. Zij hebben minder flexibiliteit dan een dierenarts van een privépraktijk in dergelijke zaken.

Langdurig goedkeuringsproces: Bedrijfsklinieken kunnen een aanzienlijke hoeveelheid papierwerk en een uitgebreid goedkeuringsproces nodig hebben om apparatuur aan te schaffen of wijzigingen aan te brengen in de procedures van de kliniek.

Lees ook: De voordelen van gelegaliseerd gokken

Misschien vind je dit ook interessant