Van cross stichting naar diamond painting

We houden allemaal van cross stitching, maar het kan een serieuze investering van tijd, moeite en materialen – hoewel de resultaten zijn vaak verbazingwekkend en de moeite waard.

Diamond Painting is een nieuwer ambacht dat veel overeenkomsten heeft met cross stitching en zelfs dezelfde patronen kan gebruiken, maar veel sneller resultaten geeft.

We zullen proberen om je de overeenkomsten en verschillen tussen de twee te laten zien en hoe je kunt beginnen met de hobby.

Wat is het?

Diamant schilderen is het proces van het ontwikkelen van een mozaïek om een afbeelding na te bootsen met behulp van kleine facetgeslepen “diamantjes”, ook bekend als boortjes door ze op een kleverig canvas te bevestigen. Net als bij cross stitching komt één pixel van de afbeelding overeen met één steek of in dit geval één boor.

Veel mensen zeggen dat ze het verschil niet echt kunnen zien en de termen lijken nu door elkaar te worden gebruikt om het handwerk te beschrijven, meer om de indruk van dimensie te geven. Er zijn echter subtiele verschillen aangezien dit het aantal facetten op de boren beschrijft en zo geven de 5D nieuwere boren een hogere glansafwerking.

Canvas

Net als bij cross stitching, waar je een stof kunt gebruiken met het patroon erop voorgedrukt of een blanco stof en de relatieve posities kunt ’tellen’ om de steken te plaatsen, zo kun je ook bij diamond painting eigen foto werken met een voorbedrukt canvas of een blanco canvas.

Voorbedrukt is natuurlijk gemakkelijker omdat je alleen maar de tegels op de juiste symbolen hoeft te plaatsen, maar blanco doeken zijn vooraf verdeeld in rasters van 10×10, waardoor het gebruik van een patroon relatief eenvoudig is. Er zijn ook trucs die je kunt toepassen, zoals het patroon over een lichtpad leggen om het gedrukte patroon door het blanco canvas te laten zien.

Wat je ook gebruikt, elk canvas wordt geleverd met een beschermend papier om het kleverige oppervlak eronder te bedekken. Trek dus een deel van het beschermpapier terug om het klevende oppervlak bloot te leggen waarop je je boren kunt plaatsen. Het is belangrijk niet te veel in één keer af te halen – je wilt niet het risico lopen een groot gebied bloot te leggen totdat je klaar bent om erop te werken in het geval je er per ongeluk een stuk papier op plakt bijvoorbeeld.

Metingen

In tegenstelling tot kruissteek waar je meerdere keuzes hebt in stofgrootte zoals 14, 16 18 count aida etc die altijd gemeten worden in inches (het aantal vierkantjes per inch), gebruikt diamond painting een canvas met een vaste resolutie die 2,5 boren per centimeter is – gelijk aan 10 count aida wat 10 boren per inch betekent.

Er is dus meteen een verschil – een diamond painting zal nooit zo’n hoge resolutie hebben als een kruissteek werkstuk kan hebben. Het betekent ook dat het voltooide werkstuk groter moet zijn (fysiek) om hetzelfde niveau van detail te bereiken.

Boren

De boren zijn er in ronde of vierkante vorm. Vierkante boren zijn gemakkelijker uit te lijnen en zouden op hun plaats moeten “klikken” en zij geven ook een betere stevige dekkingsafwerking zo zou de boor van keus zijn als je een leeg canvas gebruikt met gebruik van een grafiek eerder dan voorgedrukte grafieken aangezien er geen hiaten tussen boren met vierkante zijn. Sommige voorgedrukte kaarten hebben de afbeelding opgedrukt zodat zij de openingen tussen de ronde boren opvullen maar ronde boren liggen niet goed in lijn zonder veel werk.

Lees ook: Welke voordelen bieden zorgbedden aan?

Misschien vind je dit ook interessant