Hoe werkt het importeren uit het buitenland?

Als u goederen uit het buitenland importeert voor gebruik op de Nederlandse markt, heeft u te maken met overheidsregels en -regels. Met deze checklist die HIT Trading heeft opgesteld kunt u snel bepalen wat u moet doen. Deze checklist van HIT Trading is slechts een leidraad. Uw situatie kan anders zijn en er kunnen extra verplichtingen aan u worden opgelegd.

Afspraken maken met leverancier

Volgens HIT Trading is het belangrijk om een verkoopovereenkomst, distributie- of agentuurovereenkomst te sluiten waarin u duidelijk uw afspraken vermeldt over zaken als bijvoorbeeld aansprakelijkheid, garantie en een indicatie van het recht van welk land de commerciële relatie zal worden beheerst.

GERELATEERD: Hoe werkt Champix: stop nu met roken

Legale producten

EU-producten zijn bijna altijd toegestaan in Nederland. De Nederlandse overheid kan een EU-product alleen in uitzonderlijke omstandigheden verbieden. Voor goederen van buiten de EU controleert de Nederlandse Douane of u zich houdt aan de wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu.

Vraag toestemming

Volgens HIT Trading mag u alleen producten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) importeren en verkopen als de producent u daarvoor toestemming heeft gegeven. Import zonder toestemming heet parallelimport.

CE-markering

De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de minimale eisen die de EU stelt op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wanneer producten van buiten de EU worden ingevoerd, voegt de importeur de CE-markering toe aan het product. Wanneer producten uit een ander EU-land worden geïmporteerd, voegt de fabrikant de CE-markering toe.

Lees nu ook:Welke WordPress thema past bij jou: Divi of Avada

Beschermde artikelen

Als u van plan bent een product te importeren, moet u eerst bepalen of het onderworpen is aan merken-, tekeningen-, modellen-, octrooi- of auteurswetten. Als u van plan bent een product in het buitenland te laten vervaardigen, zorg er dan voor dat uw model en merk goed beschermd zijn.

Houd rekening met productaansprakelijkheid

Als u een product van buiten de EU importeert voor gebruik op de Nederlandse markt en het veroorzaakt schade, dan kunt u als importeur aansprakelijk worden gesteld. U kunt een productaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Goederen aangeven bij de Douane

U moet goederen bij de Douane aangeven als u deze goederen uit een land buiten de EU importeert. U kunt dit ook door uw rederij, logistieke dienstverlener of een douane-expediteur laten doen. Op basis van uw aangifte berekent de Douane de in- of uitvoerrechten.

Betaal invoerheffingen

Bij de invoer van goederen in Nederland moet u volgens HIT Trading mogelijk verschillende belastingen betalen (invoerrechten, BTW, accijnzen etc.). Deze worden heffingen genoemd. Het bedrag aan invoerheffingen is afhankelijk van het soort product en het land van herkomst.

Misschien vind je dit ook interessant