Hoe verminder je stralingsrisico?

Gezond verstand en wat basisinformatie kunnen de blootstelling aan straling en het stralingsrisico voor de meeste mensen sterk verminderen. Hier volgt wat basisinformatie en radiation shield oplossingen om je te helpen jouw dosis en risico tot een minimum te beperken.

Hoe bescherm je jezelf?

Als je in de buurt van radioactieve materialen werkt, is het goed om een stralingsdetector te hebben.

Dingen veranderen van dag tot dag. Andere werknemers kunnen vergeten de afscherming rond bronnen te vervangen. Röntgenapparaten kunnen per ongeluk in werking worden gesteld. Er kunnen dingen gemorst worden. Het is goed om jouw omgeving regelmatig te controleren.

Vertrouwen op een dosismeter kan je kwetsbaar maken

Dosimeters vertellen je meestal achteraf welke dosis je hebt ontvangen. Hoewel dit nuttig kan zijn om aan de regelgeving te voldoen en jouw levenslange dosis te beperken, helpt het je niet om jouw dosis van dag tot dag tot een minimum te beperken.

Gebruik tijdafstand en afscherming om jezelf te beschermen

Afstand en afscherming tussen jou en een stralingsbron is een onmiddellijk doeltreffende manier om jouw blootstelling te verminderen. Het verminderen van de tijd dat je wordt blootgesteld is een andere manier.

Wees je bewust van alle bronnen van blootstelling aan straling

We worden allemaal elke dag blootgesteld aan straling uit natuurlijke bronnen, de ruimte, de aarde, radongas in onze huizen en bedrijven. We worden ook onopzettelijk blootgesteld aan bronnen zoals mensen die medische procedures ondergaan, radioactief antiek en medische diagnostische procedures.

Wees bedachtzaam en geïnformeerd over medische röntgenstraling

Medische beeldvorming kan belangrijke en levensreddende diagnostische informatie opleveren. Het wordt soms ook onnodig gebruikt. Soms kan dezelfde diagnostische informatie worden verkregen door technieken te gebruiken die de dosis verminderen. Als je je zorgen maakt over de dosis en de voordelen die je van een voorgestelde procedure zou kunnen krijgen, neem dan de tijd om jezelf te informeren en voer ook een gesprek met jouw zorgverlener over eventuele zorgen die je hebt. Als je nog steeds bedenkingen of zorgen hebt, kun je altijd om een second opinion vragen.

Lees ook: Waarom is schone energie belangrijk?

Misschien vind je dit ook interessant