Handige dingen om te weten voordat je een vloer egaliseert

Wanneer een inflexibele vloer over een dompelende of golvende ondergrond wordt gelegd, kunnen er verschillende dingen fout gaan. Laminaatplanken kunnen uit elkaar trekken en er kunnen kieren ontstaan tussen de hardhouten planken. Keramische tegels kunnen last hebben van “lippage” – aangezien de tegel niet buigt om een golvende vloer te plaatsen, zal de rand van de ene tegel vaak hoger zitten dan de rand van de aangrenzende tegel, waardoor een “lip” wordt gevormd. Het ongewenste effect is meer uitgesproken bij grotere tegels. Hoewel je misschien geen lippage opmerkt bij twee-inch-vierkante tegels, kunnen grootformaat tegels, zoals de acht-inch-bij-48-inch planken die ontworpen zijn om echt hout na te bootsen, aan één uiteinde van een plank een flinke lippage ontwikkelen als de vloer uit het vlak ligt.

Om onbevredigende resultaten met een harde vloer te voorkomen, moet je verder lezen om te weten te komen of, waar en waarom je ondergrond ongelijkmatig is en hoe je de problemen moet aanpakken.

Begrijpen van het begrip ‘self leveling underlayment

Als een ingenieur geen structurele problemen heeft gevonden, kun je de vloer misschien egaliseren door een zelfnivellerend vloerproduct op basis van cement toe te passen,. Een droge stof wordt gemengd met water om een vloeibare drijfmest te vormen, die vervolgens met een maathark over de vloer wordt uitgespreid. Omdat het een vloeistof is, zal de slurry zich op natuurlijke wijze op lage plekken afzetten, waardoor ze worden opgevuld en er een vlak oppervlak ontstaat.

Zelfnivellerende onderlaagproducten kunnen worden gebruikt op betonnen vloeren, houten ondervloeren die ongelijkmatig zijn, maar nog steeds in goede staat, en zelfs over keramische tegelvloeren, waardoor de taak van het uitscheuren van de oude tegels overbodig wordt. Controleer of het product dat je koopt compatibel is met je vloer. Dit type vloeregalisatie is doe-het-zelf-vriendelijk en kost ongeveer €1,50 per vierkante meter bij toepassing van 1/8-inch dik. Je kosten kunnen meer of minder zijn, afhankelijk van de grootte van het te behandelen vloeroppervlak en de diepte van de lage ruimtes.

>>> Voor professionele hulp kun je terecht bij https://www.egaliseren.nl/bedrijvengids/ <<<

Behandeling met een delaminated subfloor

Wanneer een ondervloer kromgetrokken of gedelamineerd raakt (zwelt en verslechtert), is deze niet meer vlak of structureel gezond. De beste remedie is het vervangen van beschadigde ondervloerpanelen door nieuwe. De twee soorten ondervloermateriaal, oriented strand board (OSB) en multiplex, zijn beide opgebouwd uit houtvezels in combinatie met lijm en geperst tot duurzame panelen die meer dan voldoende zijn voor het bouwen van een sterke vloer. Wanneer ze echter worden blootgesteld aan een constante vochtigheidsgraad, zoals een constante druppel van lekke leidingen, zullen ze uiteindelijk delamineren. Zodra dit gebeurt, moet je de oorzaak van de vochtconditie corrigeren, waarna het aangetaste deel van de ondervloer kan worden vervangen.

Als je een enthousiaste doe-het-zelver bent met basisvaardigheden in de bouw, moet je in staat zijn om beschadigde panelen te vervangen om de vloer te egaliseren. Een vier-voet-voor-achtvoet-blad van OSB-vloerbedekking kost €18 tot €22 en hetzelfde formaat vel multiplex-vloerbedekking kost €20 tot €24. Bij het vervangen van delamineerde ondervloer, is het het beste om het hele vel dat beschadigd is te verwijderen en te vervangen, in plaats van te proberen om in kleinere secties te passen.

Lees ook: Wat is de groeisubsidie voor het MKB?

Misschien vind je dit ook interessant